
Recent Interpretation Changes for GMRS Operations by the  
Federal Communications Commission 

 
Salient FCC Regulations for General Mobile Radio Service (GMRS) 
§ 95.1733 Prohibited GMRS uses. 
 

(a) In addition to the prohibited uses outlined in § 95.333 of this chapter, GMRS stations must not communicate: 
(8) Messages which are both conveyed by a wireline control link and transmitted by a GMRS station; 

 
§ 95.1749 GMRS network connection. 
 
Operation of a GMRS station with a telephone connection is prohibited, as in § 95.349. GMRS repeater, base and fixed 
stations, however, may be connected to the public switched network or other networks for the sole purpose of operation by 
remote control pursuant to § 95.1745. 
 
FCC Interpretations for General Mobile Radio Service Operations 

https://www.fcc.gov/wireless/bureau-divisions/mobility-division/general-mobile-radio-service-gmrs 
 

Pre-August 2024 August 14, 2024 Changes 
A GMRS licensee may use a combination of portable, mobile, 
fixed and repeater stations consistent with the operational 
and technical rules in Subpart E of Part 95.  The use of some 
channels is restricted to certain types of stations and certain 
channels are reserved for voice-only operations, while other 
channels allow voice and data operations. 
 
None of the GMRS channels are assigned for the exclusive 
use of any system. You must cooperate in the selection and 
use of the channels in order to make the most effective use 
of them and to reduce the possibility of interference. 
 
 
You can expect a communications range of one to twenty-
five miles depending on station class, terrain and repeater 
use.  You cannot directly interconnect a GMRS station with 
the telephone network or any other network for the purpose 
of carrying GMRS communications, but these networks can 
be used for remote control of repeater stations.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A GMRS licensee may use a combination of portable, mobile, 
fixed, and repeater stations consistent with the operational and 
technical rules in Subpart E of Part 95.  The use of some channels 
is restricted to certain types of stations.  In addition, certain 
channels are reserved for voice-only operations, while other 
channels allow voice and limited data operations. 
 
None of the GMRS channels are assigned for the exclusive use of 
any system.  Licensees must cooperate in the selection and use 
of the channels under a “listen-before-talk” etiquette in order to 
use them most effectively and to reduce the possibility of 
interference.  
 
A GMRS user can expect a communications range of one to 
twenty-five miles depending on station class, terrain, and 
repeater use.  GMRS stations cannot be interconnected 
with the public switched telephone network or any 
other network for the purpose of carrying GMRS 
communications, but these networks can be used for 
remote control of repeater stations.  In other words, 
repeaters may not be linked via the internet—an 
example of an “other network” in the rules—to extend 
the range of the communications across a large 
geographic area.  Linking multiple repeaters to enable 
a repeater outside the communications range of the 
handheld or mobile device to retransmit messages 
violates sections 95.1733(a)(8) and 95.1749 of the 
Commission’s rules, and potentially other rules in 47 
C.F.R.   
Repeaters may be connected to the telephone network or other 
networks only for purposes of remote control of a GMRS station, 
not for carrying communication signals.  
 
In addition to violating Commission rules, linking 
repeaters is not in the public interest.  Because GMRS 
spectrum is limited and used on a shared “commons” 
basis, the service only works well on a localized basis 
when users can hear each other and cooperate in the 
sharing of channels.  Linking repeaters not only 
increases the potential for interference, but also uses 
up a limited spectrum resource over much larger areas 
than intended, limiting localized availability of the 
repeater channels. 

https://www.ecfr.gov/current/title-47/section-95.333
https://www.ecfr.gov/current/title-47/section-95.349
https://www.ecfr.gov/current/title-47/section-95.1745


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Normally, you and your family members would 
communicate between yourselves directly or through a 
repeater station. The stations must be within the territorial 
limits of the fifty United States, the District of Columbia, and 
the Caribbean and Pacific Insular areas. 
 
In transient use, a mobile station from one GMRS system 
may communicate through a mobile relay station (repeater) 
in another GMRS system with the permission of its licensee. 
The communications may also be with mobile stations from 
other GMRS systems also with permission from the licensee 
to communicate through the mobile relay station. 
 

 
GMRS and the Family Radio Service (FRS), which share 
many of the GMRS channels, are intended for 
individuals such as family members and friends, 
scouting troops, emergency response groups, and 
hobbyists to communicate with each other over short 
distances, directly or through a repeater station.  
Linking repeaters, via the internet or other networks, 
undermines the purpose and usefulness of the GMRS 
and FRS.   
 
(Note: The geographic boundaries in the second to last 
paragraph and the entire last paragraph in the previous 
guidance have been removed.) 

Underlined guidance are additions to the August 2024 guidance. Bolded, underlined additions are 
significant changes in interpretation. 
 
Salient FCC Regulations on Correspondence and Enforcement 
 
§ 95.311 Correspondence and notices from the FCC. 
Operators of Personal Radio Service stations must respond to and comply with official communications from the FCC. 
 

(a) The FCC may send a letter to the operator of a Personal Radio Service station requesting specific information about 
the Personal Radio Service station or its operation. Upon receipt of such a letter, the operator must respond in writing 
to the FCC office that sent the letter, within the time period stated in the letter. The written response must contain the 
information requested by the FCC, must be complete in itself, and should not rely on references to other 
communications or notices. 

 
(b) If it appears to the FCC that the operator of a Personal Radio Services station has violated the Communications Act or 

the FCC's rules, the FCC may send that operator an official notice concerning the apparent violation. Upon receipt of 
such official notice, the operator must respond in writing to the FCC office that sent the letter, within the time period 
stated in the letter and comply with all instructions in the notice concerning the response. The written response must 
contain a complete written statement that fully addresses each violation, reports any action that the operator has taken 
to correct the violation and to prevent it from happening again, and any other pertinent information, such as other 
operators or stations that may have caused the violation. 

 
§ 95.313 Penalties for violations of the Communications Act or FCC rules. 
Operators of Personal Radio Service stations may be assessed penalties for violations of the Communications Act and the FCC 
Rules. 
 

(b) If a Federal court finds that a Personal Radio Service station operator has willfully and knowingly violated any FCC 
rule, the operator may be fined up to $500 for each violation, or in the case of a continuing violation, $500 for each day 
that the violation continued. See section 502 of the Communications Act (47 U.S.C. 502). 

 
 


